"De Vecht” vechtwijzer

De Vecht is een rivier voor de recreatievaart.
Vroeger had dit water een heel ander doel, de Vecht was een rivier die diende als handelsroute.
In "een stukje terug in de tijd" op deze pagina wordt dit u allemaal wat meer uitgelegd. Verder vindt u op deze pagina de belangrijkste bezienswaardigheden die zich bevinden in de plaatsjes die langs de Vecht gelegen zijn.

Aan plaatsen waar u wat kunt nuttigen is ook gedacht, u vindt er tips voor leuke restaurantjes en bars. Allemaal handige weetjes voor een gezellig dagje uit.

Prettige afvaart!

Maarssen - bootverhuurvecht.nl
Een stukje terug in de tijd

De Vecht staat voor een groot deel bekend om haar rijke historie. Van de Vecht werd aangenomen dat zij een zijarm van de Rijn was en dat zij oostelijk om de stad Utrecht heen liep. Tegenwoordig begint de Vecht bij de Weersluis in Utrecht en mondt uit in het IJsselmeer waar voorheen de Zuiderzee was. Samengevat begint De Vecht in Utrecht en eindigt in Muiden.
Voor de bewoning van de oeverwallen gaan we een enorme stap terug in de tijd. Daar was namelijk al sprake van, voor het begin van de jaartelling.
Nifterlake werd het gebied rond de Vecht in die tijd genoemd. Het vormde lange tijd een grensstreek tussen de grondgebieden van de Friezen en de Franken. Gedurende de Romeinse tijd speelde de Vecht een belangrijke rol als verbindingsroute naar her noorden.

IMG_3495.jpeg

Om strategische redenen werden er tijdens de Middeleeuwen veel burchten en kastelen langs de Vechtstreek gebouwd. Toen de Fransen de Vechtstreek bezetten rond het jaar 1672 is hiervan helaas een groot deel verwoest.

De Amsterdamse kooplieden lieten in de 17 e en 18 e eeuw hun buitenhuizen bouwen in de Vechtstreek daarmee werd het karakter van de Vecht bepaald. Veel verscheidenheid aan buitenhuizen zult u dan ook tijdens u tocht tegenkomen. Doordat de buitenhuizen veelal door de kooplieden per trekschuit werden aangedaan werd daar, bij de bouw van het buitenhuis wel degelijk aandacht aan besteed. Er werd extra aandacht besteed aan de bouw van de naar het water toegekeerde tuinzijde. De vele theekoepels, versierde hekwerken en schitterend aangelegde tuinen zijn hiervan het bewijs.

IMG_3495.jpeg
Pittoreske plaatsjes langs de Vecht

Wie de Vecht komt opvaren vanaf het IJsselmeer ziet links meteen het Muiderslot liggen dat gevestigd is in de vestingstad Muiden. Het Muiderslot dateert uit de tijd van Floris V. De beroemdste bewoner was de 17 e eeuwse dichter P.C. Hooft. Het Muiderslot heeft zijn deuren opengesteld voor het publiek en een bezoek is dan ook zeker de moeite waard. Men vindt er onder andere 17 e eeuwse interieurstukken zoals wapens, tapijten en meubels. Tevens kunt u een wandeling maken in de Hollandse kruidentuin die bij het Muiderslot is aangelegd.

Kasteel Muiderslot - bootverhuurvecht.nl

Uit de 13 e eeuw stamt de St. Nicolaaskerk met zijn Romaanse tufstenen toren. Tegenwoordig dient deze als hervormde kerk. Ook deze bezienswaardigheid is voor bezoek toegankelijk.
Uitzicht op de werking van de Grote Zeesluizen heeft u op één van de twee terrassen gelegen aan de Vecht. Onder het genot van een "Muider Shipper Bitter" ziet u hier alles voorbij varen.

Café Ome Ko is een locatie waar vroeger altijd al veel zeelui kwamen en nog steeds is dit café razend populair. Aan de andere kant van de straat, op de hoek, bevindt zich een zeer gerenommeerd restaurant genaamd: Graaf Floris V van Muiden.
Toepasselijker kan het niet.

Na Muiden is het eerst volgende stadje: Weesp
Weesp had in de 14 e en 15 e eeuw een belangrijke functie als vesting- en handelsstad.
Jaarlijks doen vele mensen een bezoek aan Weesp, mede door het Sluis- en Bruggenfeest, een jaarlijks terugkerend 3-daags spektakel, dat aan het einde van de zomer wordt georganiseerd. Maar Weesp heeft meer te bieden. In het monumentale stadhuis vindt men de rijke historie terug in het gemeentemuseum. Hier wordt ook het Weesper Porselein tentoongesteld. het eerste porselein dat ooit in Nederland gemaakt werd. Het dateert uit de periode 1759 - 1770.

Weesp - bootverhuurvecht.nl

Het Fort aan de Ossemarkt (1861), in het centrum van de stad gelegen, maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam en is opgenomen op de Wereld Erfgoedlijst. Op de Ossemarkt ook wel genoemd "Het eiland van Weesp" is een bijzondere Theetuin met een theehuis gelegen. Een wandeling hier is zeer de moeite waard. Voor een niet al te grote stad is Weesp rijk bedeeld met drie molens. Een daarvan is gelegen aan "Smal Weesp"en de andere twee staan naast elkaar langs de Vecht.

De Houtzaagmolen De Eendragt is als woning ingericht.  

Korenmolen "De Vriendschap” (weesperwieken) is gerestaureerd en is voor publiek op aanvraag geopend, de molenaar geeft tevens rondleidingen. Molenproducten zoals tarwebloem, molenmuesli, smakelijke broodbakmixen gemaakt met mooie namen als Grobbemeel, Woudkoren, Weesper Blond en Boschbruin etc. zijn hier te koop.

Fort aan de Ossemarkt Weesp - bootverhuurvecht.nl

Voor een hapje of drankje kunt u, genieten van alles wat voorbij komt varen, terecht bij Taveerne de Schalkse (Ossemarkt) en café Toetersen Bellen. Beide hebben een terras met prachtig uitzicht over de Vecht.

Souvenirs uit Weesp zijn "Weesper Moppen" (koekjes) en niet te vergeten "Weesper Kruik" (kruidenjenever). Wist u, dat in vroeger jaren, toen het water van de Vecht nog kraakhelder was, het als grondstof werd gebruikt voor de vele bierbrouwerijen en jeneverstokerijen in Weesp ? Ten tijde van de VOC in de 17 e eeuw was Weesp de belangrijkste Hollandse branderstad. Probeert u de lekkere "VOC Weesper Kruik Jenever".

Tussen Weesp en Nigtevecht ligt even voorbij de Blauwe Brug bij de vissersbotenverhuur het Thais Restaurant Thai Faa Faet. Vroeger was hier het eetcafé Polletje gevestigd. Verder varend komt u bij De Hinderdam.
Deze dam was de voorloper van de Grote Zeesluizen in Muiden en is tegenwoordig niet meer in werking.

Nigtevecht is één van de kleinste dorpjes die langs de Vecht zijn gelegen. Nigtevecht telt ongeveer 1350 inwoners.
Net voordat u Nigtevecht binnenvaart ziet u aan u rechterhand een fraai landhuis liggen, het eerste monumentale landhuis dat de Vecht bezit. Het landgoed Zwaan Wijck, waarvan het landhuis in Hollandse neorenaissance stijl werd opgetrokken, is tegenwoordig particulier bezit.

IMGP0024.jpeg

Even voorbij Zwaan Wijck ziet u aan uw rechterhand het eetcafé Tsaar Peter. U kunt hier aanmeren voor een kopje koffie en een broodje.
Aan de overkant van Nigtevecht bevindt zich het dorp Nederhorst den Berg. Het unieke van deze twee dorpen is dat ze verbonden worden door een pontje dat alleen toegankelijk is voor voetgangers en fietsers.

Vanaf Nigtevecht gaan we richting Vreeland. Landschappelijk is dit stuk van de rivier heel fraai.
U vaart een aantal kilometers langs een landschappelijke omgeving, waar een camping enkele molens en “Kaasboerderij De Wilgen” zijn gelegen. Bij kaasboerderij “De Wilgen” kunt niet alleen kaas kopen. In de zomerdagen kunt u er ook zelfgemaakt ijs nuttigen.
Op weg naar Vreeland, wat wel het lieflijkste dorpje aan de vecht wordt genoemd, krijgt de Vecht geleidelijk aan het aanzien waardoor de rivier zo bekend en geliefd is.

IMGP1402.jpeg

Nu u Vreeland nadert beginnen de eerste landhuizen en buitenverblijven zichtbaar te worden. Langs de oevers verschijnen de eerste theehuizen "koepels" en mooi aangelegde tuinen. Gedurende de volgende 15 kilometer zal deze aanblik zeker niet veranderen.
Opvallend in Vreeland zijn de pittoreske kleine straatjes met de huisjes met hun stokoude geveltjes. In het midden van het dorp ligt de dubbele ophaalbrug, gemaakt van gietijzer, waarvan de slagbomen nog met de hand bediend worden: De van Leerbrug. Het witte brugwachtershuisje dateert uit 1860 / 1870.
Een opmerkelijk bouwwerk uit Vreelands vroegere historie is de van oorsprong aan St. Nicolaas gewijde kerk uit ca. 1620. De kerk is geheel gerenoveerd en dan ook zeker een bezoek waard.
Een aanbevolen restaurant is Hotel Nederlanden een mooi gebouw uit ca. 1680. Tot 1812 diende het als rechthuis van Vreeland. Hotel Nederlanden is altijd herberg geweest en vooral veel Amsterdamse kooplieden in de 18 e eeuw maakten van deze herberg gebruik.

Het rijtje huisjes, gelegen tussen Vreeland en de scherpe bocht voor Loenen, staat bekend als "De Glashut" of liever "De Hut".
Deze huisjes herinneren aan het tijdperk waarin er op deze plaats een glasfabriek stond. Tot ca. 1900 was dit bedrijf in gebruik.

Na Vreeland komt menal varend langs het prachtige landschap, in Loenen terecht. Het fraaie dorp heeft ons veel te bieden. Net als Vreeland bezit Loenen 2 bruggen. Een oude houten basculebrug die nog met de hand moet worden bediend en een machinale ophaalbrug. Tussen deze twee bruggen ligt de 18 e eeuwse buitenplaats Vegtlust. Het terrein werd in de 19 e eeuw vergroot door de aankoop van vier omliggende buitenhuizen en één boerderij.
Opvallend op het terrein Vegtlust is het koetshuis en de fraaie theekoepel die tegenwoordig ook dienst doet als botenhuis. Ooit in de jaren vijftig heeft Vegtlust als schrijf- machinefabriek gediend en ook is er ooit en jongenskostschool in gevestigd geweest. Tegenwoordig zijn er zes appartementen. Opvallend aan Loenen is de scheefstaande toren, onderdeel van een kerk waarvan het koor dateert van omstreeks 1250.

bootverhuurvecht.nl

Terra Nova wat letterlijk betekent "Nieuw Land", is een landgoed gelegen in Loenen. Waar nu Terra Nova is gevestigd stond ooit de buitenplaats Oostervecht. Oostervecht werd al in de tweede helft van de 17 e eeuw gebouwd. Maar na nog geen 200 jaar bestaan te hebben werd de buitenplaats in 1836 gesloopt. In het begin van de 20 e eeuw liet een Amsterdamse koopman dezelfde plek het huis Terra Nova bouwen en veranderde het achterliggende moerasgebied door er huisafval op te laten storten en er zo een waar lusthof van te maken.
Bomen , planten en verschillende tuinen werden er aangelegd. Dit alles heeft er toe geleid dat Terra Nova nu een beschermd natuurgebied is van ca. 50 hectare bestaand uit onder andere binnenmeren, plassen en en parkeergedeelte in landschapsstijl met prachtige gevarieerde flora en fauna.

IMGP1726.jpeg

In groepsverband van 15 personen kunt u dit park bezoeken.

Eén van de aanbevolen restaurants in Loenen is het restaurant Tante Koosje. Het heeft onlangs nog een extra Michelin – Ster ontvangen. De gerechten die u hier kunt nuttigen komen uit de Frans / Hollandse keuken.

Voordat we Nieuwersluis binnenvaren, ziet u aan uw rechterhand het landgoed Vreeden Hoff liggen.

Opvallen is hier vooral het prachtige hekwerk in rococostijl uit circa 1760.

Het park dat om het landgoed is gelegen is begin jaren negentig aangelegd in Engelse landschapstijl.

Nieuwersluis binnenvarend ziet u links van u de militaire gevangenis liggen, daterend uit de 19 e eeuw. De militaire gevangenis draagt de naam Willem III Kazerne. Deel uitmakend van een uitgebreid verdedigingswerk is de kazerne nog steeds in gebruik als depot voor discipline.

Sterrenschans is een buitenhuis gelegen te Nieuwersluis en dateert uit het jaar 1673. Het park rondom het landgoed is alleen toegankelijk als u in bezit bent van een wandelkaart. Eén van de grootste buitenplaatsen die de Vechtstreek telt is de 17 e eeuwse buitenplaats Over Holland. Het park rondom de buitenplaats is aangelegd in de 18 e eeuw. Stichting Utrechts Landschap is eigenaar en stelt u in de gelegenheid om dit park te bezoeken.

Militaire gevangenis Nieuwesluis - bootverhuurvecht.nl

Na Nieuwersluis is het eerstvolgende dorpje Breukelen. Het ligt raar maar waar als enige met zijn rug naar de Vecht toegekeerd. Breukelen telt vele buitenplaatsen. Enkelen daarvan zijn Vegtzigt, Vegtvliet, Groenevecht, Vroegelust en Vegt en Hoff. Opmerkelijk is dat deze huizen allen gelgen zijn aan de Vecht en dat ook bijna in alle namen de naam Vecht terug te vinden is. Breukelen heeft drie kastelen. Het meest bekende kasteel is kasteel Neijenrode. Tegenwoordig is de Universiteit voor Bedrijfskunde erin gevestigd

Tuinen die in Breukelen te bezichtigen zijn, zijn die van buitenhuis Boom en Bosch en van het Huis Queekhoven. Hier vindt men o.a. prachtige bomen en vijvers. Breukelen uitvarend komt men langs Café Restaurant Geesberge. Hier kunt u gerust aanmeren en onder het genot van iets lekkers even bijkomen. Mocht u nog zin hebben in een partijtje golf, de midgetgolfbaan ligt er prachtig bij.

Na Breukelen varen we door Maarssen, dat zeer populair wad tijdens de Gouden Eeuw bij Amsterdamse kooplieden. Maarrssen heeft met zijn grachtenpanden wel iets weg van Amsterdam.

Maarssen - Bootverhuurvecht.nl

In de buitenplaats Goudensteijn is het gemeentehuis van Maarssen gevestigd. Dit huis liet de burgemeester van Amsterdam in het jaar 1618 bouwen. De oudheidskamer die dit buitenhuis bezit is op aanvraag te bezichtigen.

IMGP2098.jpeg

Ook Maarssen bezit een aantal prachtige buitenverblijven zoals Slangevegt en Leeuwenburg. De tuin behorend bij het buitenhuis Leeuwenburg is zeer fraai, vooral door de prachtige achthoekige theekoepel. Fraai is zeer zeker ook het rieten puntdakje van deze theekoepel.

IMGP1876.jpeg

Na Maarssen komt u al varend in Oud Zuilen terecht. Nadat we de prachtige brug van Oud Zuilen gepasseerd zijn zien we al snel het Slot Zuilen liggen. Oud Zuilen dankt vooral zijn bekendheid aan dit kasteel daterend uit de 15 e eeuw. Heel vroeger, dan gaan een stap terug in de tijd (1740 – 1805), was de schrijfster Belle van Zuilen de bewoonster van dit kasteel. Tegenwoordig is Slot Zuilen ingericht als museum en vindt men er o.a. een gevarieerde collectie van wandtapijten, meubilaire, glaswerk en porselein. Ook kunt u een wandeling maken door het aangrenzende park. Opvallend is de slangenmuur, deze is zo gemaakt dat de zuidvruchten kunnen groeien in de beschutte rondingen.

Oud Zuilen - Bootverhuurvecht.nl

Via de buitenwijken van de stad Utrecht die aan de vecht gelegen zijn vaart u verder en komt u aan uw linkerhand een aantal rood verlichte woonarken tegen. Hier bevindt u zich in de “rosse buurt” van Utrecht. Nadat u enkele bruggen gepasseerd heeft komt u bij de Weerdsluis uit, hier het beginpunt van de Vecht. Utrecht is bij uitstek een studentenstad. Behalve studenten komt u hier ook vele musea en prachtige bezienswaardigheden tegen. Om te beginnen de fraaie Domtoren (die u kunt beklimmen) met zijn prachtige omliggende smalle straten en de Oude Gracht. Leuke restaurantjes kunt u vinden in de werfkelders en tevens bezit Utrecht tal van leuke uitgaansmogelijkheden.